Η συνέντευξη στην συντάκτρια του Diavasame.gr Τούλα Ρεπαπή, δόθηκε την επομένη της βράβευσής της κυρίας Ελένης Λαδιά με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (14/01/2008).
Η Ελένη Λαδιά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945.Είναι πτυχιούχος του αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης είναι πτυχιούχος του Θεολογικού τμήματος τη Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται αποκλειστικά με την λογοτεχνία από την εφηβική της ηλικία μέχρι σήμερα. Το 1981 τιμήθηκε με το Β΄Κρατικό βραβείο διηγήματος, για το Χάλκινος Ύπνος(Εστία 1980) και το 1991 της απενεμήθη το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για την συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο Ωρογραφία (Καστανιώτης 1990). Το βιβλίο αυτό ήταν υποψήφιο και για το Ευρωπαϊκό βραβείο του 1993.
Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα σλοβενικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά. Το μυθιστόρημά της, Χί ο Λεοντόμορφος (Εστία 1986) έχει μεταφραστεί στα σερβικά και το μυθιστόρημα Η Χάρις (Πατάκης 2000) στα ρουμανικά. Οι Ομηρικοί ύμνοι που έχει μεταφράσει με τον ποιητή Δ.Π. Παπαδίτσα μεταφράστηκαν στα φιλλανδικά.
Διηγήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες της χώρας.
Κυρία Λαδιά, πως ξεκινήσατε να γράφετε;
Από πολύ μικρή, για να κοιμηθώ έφτιαχνα ιστορίες στο μυαλό μου. Άλλοτε χαρούμενες και άλλοτε όχι. Μετά άρχισα να τις γράφω.
Αυτοί οι ήρωες του παιδικού σας μυαλού υπάρχουν τώρα στα βιβλία σας;Έν σπέρματι θα έλεγα ναι.
Έχετε γράψει 23 βιβλία. Πόσο εύκολο είναι για σας να γράφετε;
Πολύ. Φτάνει να βρω τον τίτλο. Μου είναι πολύ εύκολο να βρίσκω τίτλους. Το έχω κάνει πολλές φορές και για άλλους συναδέλφους. Μετά αφήνομαι πάντα στην έμπνευση η οποία συμπαρασύρει γνώσεις και αναμνήσεις. Άλλωστε ακόμη και τώρα βλέπω πολλά όνειρα και μάλιστα έγχρωμα. Όταν την άλλη μέρα τα διηγούμαι, το κάθε ένα από αυτά, είναι μια ολόκληρη ιστορία. Αυτά, μερικές φορές μπορεί να γίνουν αφορμές, για διηγήματα. Αυτό το οποίο δεν θα μπορούσα να γράψω ποτέ είναι λογοτεχνία κατά παραγγελία.
Τώρα γράφετε κάποιο βιβλίο;
Βεβαίως έχω ήδη τελειώσει ένα νέο μυθιστόρημα.
Εχθές 14 Ιανουαρίου, ύστερα από δική σας πρόσκληση, είχα την χαρά να παρακολουθήσω την βράβευσή σας στο Μουσείο Μπενάκη, όπου σας απενεμήθη το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2006, για το βιβλίο σας ¨Η γυναίκα με το πλοίο στο κεφάλι¨ από τις Εκδόσεις Εστία. Πως νοιώσατε παίρνοντας αυτή την διάκριση; Ήταν κάτι που περιμένατε;
Τίποτα το ιδιαίτερο. Ίσως διότι είχα την εμπειρία των δυο προηγουμένων Βραβείων. Την πρώτη μου διάκριση την είχα σε ηλικία 35 χρόνων, όταν μου απενεμήθη το Β΄ Κρατικό Βραβείο για το βιβλίο μου ο Χάλκινος Ύπνος. Δέκα χρόνια αργότερα μου απενεμήθη το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο μου Ωρογραφία. ΄Άλλωστε στο παρελθόν δυο ακόμη βιβλία μου, Τα Άλση της Περσεφόνης και Χί ο Λεοντόμορφος ήσαν υποψήφια για βράβευση.
Το βιβλίο μου, Η γυναίκα με το πλοίο στο κεφάλι (Εκδ. Εστία) το οποίο βραβεύτηκε εχθές με το Κρατικό βραβείο Διηγήματος 2006, ήταν εξ αρχής καλοτάξιδο και καλότυχο. Αγαπητή μου Τούλα, στην κριτική σου για το συγκεκριμένο βιβλίο, δεν σου κρύβω πως με εξέπληξε, που σκέφθηκες να παρομοιάσεις το ‘πλοίο’ με την ΄Κιβωτό’.
Η τελετή της απονομής σας άρεσε;
Θα προτιμούσα να δινόταν το βραβείο στον καθέναν μεμονωμένα. Και όχι όπως έγινε.
Πόσο εύκολο ήταν για σας να βρείτε Εκδοτικό οίκο; στη Λογοτεχνική σας ζωή.
Στάθηκα πολύ τυχερή. Το 1979 ήμουν ο πρώτος νεαρός συγγραφέας, που κάλεσε ο Εκδοτικός Οίκος Εστία. Έκτοτε έχω παραμείνει εκεί επί είκοσι επτά συναπτά έτη. Συνεργάστηκα όμως και με άλλους Εκδοτικούς Οίκους, όπως Καστανιώτης, Πατάκης, και Αρμός.
Πιστεύετε πως υπάρχει μέλλον στην Ελληνική Λογοτεχνία;
Υπάρχει μέλλον. Διότι υπάρχουν πολύ καλοί συγγραφείς, στις μέρες μας.
Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θα ήθελε να γράψει;
Το γράψιμο δεν διδάσκεται. Πιστεύω προσωπικά πως η έμπνευση είναι ΄μανική΄ όπως λεει και ο Πλάτων.
Ποίο βιβλίο σας αρέσει περισσότερο;
Το υπόγειο του Φ. Ντοστογιέφσκι και Ο Ιώβ από την Παλ. Διαθήκη.
Ποίο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει;
Θα ήθελα να είχα γράψει, Το υπόγειο του Φ. Ντοστογιέφσκι.
Τώρα τι διαβάζετε;
Αυτό τον καιρό διαβάζω, Επιγράμματα από την Παλατινή ή Ελληνική
Ανθολογία.
Κυρία Λαδιά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ, για την συνέντευξη που δίνετε στον Ιστοχώρο Κριτικής Βιβλίων diavasame.gr την επομένη της βράβευσής σας και οφείλω να ομολογήσω πως είναι μου ιδιαίτερη χαρά η επαφή με τα βιβλία και τους ήρωες σας, οι οποίοι με συναρπάζουν. Εύχομαι να μιλήσουμε σύντομα και για το νέο σας μυθιστόρημα.
Βεβαίως.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
1η φωτογραφία: Στα δεξιά η Ελένη Λαδιά, με την συντάκτριά μας Τούλα Ρεπαπή.
2η φωτογραφία: Το βραβευθέν βιβλίο της Ελένης Λαδιά. (Η γυναίκα με το πλοίο στο κεφάλι).
ΠΗΓΗ:https://www.diavasame.gr/page.aspx?itemid=spg1355