Η θητεία

Η θητεία

Εκδόσεις: Εστία
Έτος έκδοσης: 1994
Αριθμός σελίδων: 474
ISBN: 960-05-0571-3

Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ σιωπούσε κοιτάζοντας το ταβάνι. Το πρόσωπό του ήταν ψυχρό και τα χείλη του σφιγμένα. Έκλεινε τα μάτια, τα άνοιγε, στράβωσε το στόμα του και είπε δείχνοτας με το δάχτυλο: «Βλέπεις μια αράχνη στην άκρη του κρεβατιού; Μικρή είναι, τώρα αρχίζει το σατανικό της έργο.
Τώρα αρχίζουν όλα, Λάζαρε.
Δεν καθαρίζουν τα ταβάνια, δεν μπορούν να δούν την αρχή της.
Κανείς δεν βλέπει την αρχή, γιατί αδιαφορέι.
Μόνο αν τύχει και βρίσκεται σε τέτοια θέση, όπως εγώ τώρα, που να μπορείς να δείς. Βάζω στοίχημα πως εγώ μόνον είδα αυτή την μικρή αράχνη που υφαίνει. Εγώ, και φυσικά ο φίλος μου ο διάβολος».

Σε δύο διαπλεκόμενα μυθιστορήματα, οι παράξενες περιπτώσεις ανθρώπων με βαριά από μνήμες ονόματα φοιτητές, Βορειοηπειρώτες, ο πατήρ Χριστόφορος με ταπνευματικά του τέκνα και πρωταγωνιστικά τοπία η Σάμος, η Κεφαλλονιά, η Κύπρος, οι αρχαιολογικοί περίπατοι της Αττικής.
Στο τελευταίο μυθιστόρημα της Ελένης Λαδιά συναντούμε μία πλειάδα διαφορετικών ανθρώπων που αναζητούν τη συμμετοχή τους στη ζωή, σήμερα, στην Αθήνα.
Η συγγραφέας, που γνωρίζει καλά το παιχνίδι των ιδεολογικών επιστρώσεων, αποτυπώνει την σύγχρονη πραγματικότητα, όπως αυτή αναδύεται για το βλέμμα ενός αναγνώστη που δεν αρκείται στο να κοιτά, αλλά επιθυμεί να βλέπει.

Κριτικές

Τούλα Ρεπαπή, Η εσωγραφία μιας πεζογράφου, diastixo.gr, 14.6.2019

Περιοδικό Ευθύνη τχ 289,1996

Κριτικό σημείωμα περιοδικό Αντί, Σεπτέμβριος 1996

Σέργιος Μαραβέλιας, περιοδικό Οδός Πανός τχ 81-82, 1995

Κατερίνα Ζαρόκωστα, εφημερίδα Ελευθεροτυπία, Μάιος 1995

Παναγιώτα Κατσίβα – Μαρκάκη, 1994