Μυθολογικά παράδοξα και ένα διήγημα

Μυθολογικά παράδοξα και ένα διήγημα

Εκδόσεις: GEMA
Έτος έκδοσης: 2007
Αριθμός σελίδων: 180
ISBN: 978-960-89025-9-6

Στο βιβλίο περιγράφονται μερικά μυθολογικά παράδοξα, που είναι επιλογή της συγγραφέως.
Αναφέρεται μια σπουδαία περίπτωση κατοπτρομαντείας, το θέμα του υπογείου σε σχέση με τα πνεύματα σπουδαίων ατόμων, ένα νησί όπου έζησαν θνητοί θεοί, η πανάρχαιη ελληνική εορτή του έρωτος, η πρώτη πόλη του κόσμου, το συγκινητικό περιστατικό για την κρεμασμένη κούκλα των Δελφών, τα ανθρωπόψυχα πουλιά του τρωικού ήρωος Διομήδους, τα παράξενα πλοία, το πανάρχαιο άβατο για τις γυναίκες, η θεραπεία των τρελών κοριτσιών και άλλα.
Ανάμεσά τους υπάρχει και το διήγημα «Πύρρος ο Δήλιος ψαράς», στο οποίο περιγράφεται το θαύμα των μετενσαρκώσεων του φιλοσόφου και μύστη Πυθαγόρα.

Η εσωγραφία μιας πεζογράφου

Από ένα ψυχοπνευματικόν μυθιστόρημα

Εκδόσεις: Αρμός
Έτος έκδοσης: 2019
Αριθμός σελίδων: 352
ISBN: 978-960-615-199-6

Μέσα από ψυχικές καταδύσεις, ανεξάρτητες από εμπειρικά γεγονότα, από σκέψεις, μελετήματα και ιδέες, η Ελένη Λαδιά ανακαλύπτει σταδιακώς τον δρόμο, όπου ο νους τελικώς μπορεί να θεραπεύσει έναν ευάλωτο ψυχισμό και να συμφιλιώσει το άτομο με τις αντιφάσεις του.

Είχα μία ξυλόγλυπτη εικόνα του Χριστού στην παιδική του ηλικία, ντυμένου με λευκό ένδυμα και στεφάνι στο κεφάλι. Ήταν η άλως! Αυτός ο συνομήλικος Χριστός κρατούσε στα χέρια του την βασανισμένη εσωτερική μου ζωή, απαλύνοντάς την. Έβαζα την εικόνα του κάτω από το μαξιλάρι μου, προσευχόμουν κι αντιμετώπιζα καλύτερα τις έμμονες ιδέες και την ταραχή μου. Ακόμη και σήμερα στα αρχόμενα γηρατειά μου, πέρα από τις πνευματικές συζητήσεις για την ύπαρξη ή όχι του Θεού και τα φιλοσοφικά συγγράμματα, διατηρώ με ευγνωμοσύνη και τρυφερότητα την παιδική μου αγάπη, τον μικρό Χριστό, πού μέσα στον χρόνο έγινα η γιαγιά του.

Κριτικές

Κώστας Τραχανάς, Ταχυδρόμος, 28.11.2007

Κώστας Τραχανάς, εφημερίδα Φωνή του Αγρότου, 16.11.2007

Μ. Πανάς, περιοδικό Τρίτο Μάτι τχ 156, Νοέμβριος 2007

Ξενοφώντας Μπρουντζάκης, εφημερίδα Ποντίκι, 11.10.2007

Εφημερίδα Ριζοσπάστης, Τα Καθημερινά της Κυριακής

Εφημερίδα Βραδυνή, 10.11.2007

Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου, εφημερίδα Εστία, 22.7.2007